maandag 2 mei 2011

Meiboom

Op 1 mei wordt de meiboom opgezet. In ieder straat van het dorp een.  Dat komt er op neer dat het vaak in het weekend gebeurt rondom 1 mei.
De meiboom is een symbool voor de vruchtbaarheid. De vogels leggen hun eitjes, er wordt vaak getrouwd in deze maand en het is voor het gewas dat het maar goed mag groeien! Dat laatste is bij ons heel belangrijk, we hebben rondom veel landbouwboeren.
Daar naast ook veel varkens en kippenboeren en die hopen natuurlijk ook op uitbreiding :-)

Zo'n boom staat niet zomaar, dat is een hoop werk met veel rituelen en ..........een hoop drank!!!!
Wij wonen in "Emsland" en daar wordt wel heel veel gedronken, zeker in mijn "non"alcohologen!
We komen met de mensen uit de straat bij elkaar. Ieder jaar in een ander buurhuis/schuur. De gastvrouw/heer zorgt voor de drank en de worstjes die van de BBQ komen
Veel van de Duitse huizen hier hebben een zg "Partyboedel", vaak in een houten huisje in de tuin of in de kelder.
Dit is vaak ingericht met een heuse bar en zitplaatsen. Heel gezellig allemaal.

De meiboom is een mast van ongeveer 4 tot 5 meter hoog en daar bovenop een soort kroon van  ongeveer een meter hoog en gemaakt van metaal. Deze "kroon" wordt versierd vaak met dennengroen of met stro. Het stro of groen wordt om de metalen stangen gewikkeld. Dan worden de, door de vrouwen gemaakte, bloemen versierd.



Het dennengroen wordt door de mannen uit het bos gehaald of bij iemand uit het dorp die net zijn bomen gesnoeid heeft. De bloemen worden gemaakt van gekleurde servetten en ijzerdraad.

Tussen het werk door wordt wel het een of het ander geschonken, vaak zoveel dat de boom door de beschonken mannen wordt opgezet.
Gepaard met een hoop lol.
Gelukkig maken de worstjes met het broodje veel goed. Zolang je blijft eten, wordt je niet zo snel dronken. hihihi
Zelf kijk ik dit aan en moet er wel om lachen, ik heb geen drank nodig om lollig te zijn, maar kan goed meekomen. Natuurlijk neem ik er wel eens een, maar sta al bekent als "de buurvrouw met het leidingwater".






Als de kroon is versierd wordt hij bevestigd op de mast en daar boven komt een jong boompje en dat is het vruchtbaarheidssymbool. (mooi woord voor de scrabble en dan met drie keer woordwaarde :)).
En dan moet je de hele nacht op de hoede blijven, want het is de kunst van de jonge lui uit het dorp om de kroon te stelen. Ze klimmen in de mast en halen de kroon eraf en nemen die mee. Dat is op zich niet zo gemakkelijk, de kroon is namelijk loodzwaar. Dit jaar is het ze wel gelukt. Er was een feest op het dorp en ja, wij lagen allemaal al in bed. Een buurman werd wakker van het lawaai, de jonge lui hadden ook wel het een en het ander gedronken. De buurman heeft gelukkig gezien wie het zijn geweest, dus de volgende ochtend kon hij de kroon weer bij het huis van een van de jongens ophalen.
Er zijn masten die met vet of groene zeep worden ingesmeerd, zodat er niet in geklommen kan worden.


De boom hebben we afgelopen vrijdag al opgezet.. Zaterdag hadden wij als "Hollanders" koninginnendag en 1 mei is de dag van de arbeid.  Ook was er afgelopen zondag de dag van de kindjes die communie gingen doen, zo ook bij ons uit de straat. Dus al met al een druk maar een leuk weekend.

                                                           En zo staat onze meiboom erbij!


  Liebe grusse aus Deutschland,
              Yvonne

Geen opmerkingen:

Een reactie posten